TATASTEEL MASSA ACTIE


In Nederland staat een van de grootste en vieste staalfabrieken van Europa: Tata Steel. De fabriek staat midden in een dichtbevolkt gebied. 150 duizend mensen en kinderen leven direct onder de giftige wolken van Tata Steel. In de omgeving komt longkanker tot 50% meer voor en jongere kinderen hebben een grotere kans op hersenschade.


De overheid moet burgers beschermen en niet de winsten van grote vervuilers. Zo laten we samen zien wat nodig en rechtvaardig is en beschermen we ons tegen grote vervuilers als Tata Steel.


TATASTEEL MASSA ACTIE VAN GREENPEACE

Op 24 en 25 juni is de grote massa actie tegen TATASTEEL georganiseerd door Greenpeace in samenwerking met organisaties zoals Extinction Rebellion, Kappen met Kolen, STOP TATA en Samen voor schone lucht.


✊ Doe je mee met de actie, maar heb je je nog niet aangemeld? Stap dan nu in het Telegram kanaal van de actie https://t.me/PvsPTataSteel of kijk op act.gp/tata

🏖️ Wil je erbij zijn, maar liefst op het strand, op veilige afstand, met muziek en sprekers? Klik dan hier https://lnkd.in/eQY9Qyn4 of kijk op https://lnkd.in/e_RFA2pz en er zijn nog vrijwilligers nodig voor de support demo!

Vandaag is bekend geworden dat de meest kankerverwekkende fabrieken van Tata onder verscherpt toezicht worden geplaatst, nadat er in een jaar tijd ruim 1.200 meldingen, bijna 4 per dag, zijn geweest van „ongewone voorvallen” bij Tata (brand bij de fabrieken, gifwolken boven de schoorstenen, etc).

Het moet een keer afgelopen zijn!


STOP TATA STEEL

Tata Steel is de grootste uitstoter van CO2, stikstof en zeer zorgwekkende stoffen in Nederland.

Het bedrijf geeft mensen in de omgeving aantoonbaar kanker, overtreedt continu straffeloos de wet, betaalt geen cent winstbelasting en aast nu met een agressieve lobby op miljarden van ons belastinggeld.


Onze conclusies:

  • De technologie van het bedrijf is ernstig verouderd. Het is de techniek uit de vorige eeuw.

  • De door Tata veroorzaakte doden als gevolg van kanker en de gezondheidsschade bij kinderen moet direct stoppen.

  • Desnoods dient het bedrijf te worden stilgelegd.


Tata Steel Ijmuiden is ten dode opgeschreven

Tata Steel IJmuiden is ten dode opgeschreven


Als er geen 28 miljard euro wordt gevonden om de volledige overgang naar groene waterstof te financieren, zal Tata Steel IJmuiden vrijwel zeker niet overleven.


Tata Steel IJmuiden levert maar 0,3% van de totale staalproductie in de wereld. Die 0,3% zal moeiteloos elders extra geproduceerd kunnen worden.


Tata is niet te vergroenen en gaat in elk scenario onherroepelijk failliet


De vergroening van Tata gaat circa €28 miljard kosten. Wie betaalt dat? Tata niet. Het bedrijf is een lege oude huls. € 20 miljard van de winst van Tata ligt inmiddels in India.


Als Tata Steel IJmuiden ‘groene’ waterstof gaat gebruiken is deze niet groen. Door verdringing naar fossiele opwekking zal er zeer veel extra CO2 uitstoot komen. Als Tata Steel groen gaat produceren is daar alle groene stroom in heel Nederland voor nodig, zelfs inclusief die van alle zonnepanelen op privé daken.


Pas als de totale Nederlandse stroomproductie 100% duurzaam is, dan zal er voor Tata nog ruim 25% extra duurzame stroom moeten komen om niet in de verdringingseffecten te komen. 125% duurzame stroom wordt door het kabinet zelfs voor 2050 niet voorzien. 


Tata Steel IJmuiden gaat, groen of niet, hoe dan ook failliet. In het autonome scenario moet Tata de steeds hogere CO2 heffing gaan betalen. Daaraan gaat Tata onherroepelijk failliet.

We ondersteunen de acties van Johan Vollenbroek die zich met zijn milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) richt op het stimuleren van biodiversiteit én tegengaan van klimaatverandering.  Dankzij de jarenlange inzet voor lokale en landelijke milieu- en bewonersorganisaties heeft het MOB doormiddel van een groot aantal juridische zaken tegen vervuiling en uitstoot van schadelijke stoffen Nederland leefbaar gehouden. Ook de zaak tegen Tata Steel komt uit zijn koker.


Johan Vollenbroek - Mobilisation for the Environment