Roep de Klimaat noodtoestand uit!

De klimaatcrisis is nu! Wereldwijd zien we steeds extremer weer, uitsterving van soorten en toename van schaarste en conflict. Die gevolgen worden alleen maar erger als we niets doen. De Klimaatcoalitie roept de gemeentes en de provincies op om de klimaat-noodtoestand uit te roepen en hiernaar te handelen.


Waarom een klimaat-noodtoestand?
Dat is niet zomaar een symbolische daad. Échte verandering begint met erkennen dat we in een noodsituatie verkeren. De Verenigde Naties hebben overheden wereldwijd gevraagd om de klimaat-noodtoestand uit te roepen. Vele steden in Nederland, waaronder Amsterdam, Groningen, Haarlem, Utrecht, Nijmegen & Rotterdam, kondigden de klimaat-noodtoestand al af.


Wij zijn de laatste generatie
Wij vinden het tijd dat de gemeentes en de provincies de klimaatcrisis werkelijk onder ogen zien. Wij zijn de laatste generatie die ontwrichtende klimaatverandering nog kan stoppen. Maar dan moeten we heel snel écht in actie komen, ook op lokaal niveau.


Onze eisen

De klimaatcrisis is de meest urgente crisis ooit. Deze overstijgt politieke belangen. Dit is niet links of rechts. Dit is van levensbelang!  Via onze petitie eisen wij, bezorgde burgers daarom:    

“Gemeentes en Provincies, roep de klimaat noodtoestand uit!”

  1. Wees eerlijk over de ernst van de klimaatcrisis. Informeer burgers en bedrijven open en eerlijk over de urgentie en de ingrijpende maatregelen die nodig zijn.
  2. Maak geen politieke strijd hiervan, maar bundel de krachten en kom samen in actie.
  3. Denk in mogelijkheden. Betrek burgers. Het kan wél. Zet alles op alles en zorg voor een rechtvaardig klimaatbeleid. Er liggen al vele plannen klaar >


Wil je meedoen? Teken de ‘petitie aan jouw gemeente of provincie door op de knop van jouw stad of provincie hieronder te klikken.  Wil je jouw stad of provincie ook toevoegen in de lijst met petities? Neem dan contact met ons op door op deze link te klikken >


Stad

Provincie

Het kan wél!


Er zijn al veel plannen gemaakt en doorgerekend, waaruit blijkt dat een effectief klimaatbeleid haalbaar en betaalbaar kan zijn. Onder andere Urgenda presenteerde in 2019 een plan met 40 concrete maatregelen die overheden kunnen nemen om de CO2 uitstoot met wel 17 Megaton te verminderen. Inmiddels is dat aantal punten opgeplust naar 54. 


De Klimaatcoalitie heeft al deze punten overgenomen en er zelf bijna 30 aan toegevoegd. Gebundeld zijn deze te vinden in ons Klimaatplan. Dit plan laat zien: het kan wél. We nodigen overheden, bedrijven, organisaties en burgers uit om aan de slag te gaan. 

 

Klimaatcoalitie petities Roep de Noodtoestand uit. Het kan wel!

Want de vele rampen die gaan volgen zijn altijd duurder dan de kosten van preventieve maatregelen en investeringen die we nu doen. Sterker nog, economisch onderzoek wijst uit dat duurzame investeringen op de lange termijn ons meer opleveren dan blijven investeren in fossiele, korte termijn winst.


Wat kun jij zelf doen?


Jij als individu hebt meer impact dan je zelf denkt. Veel mensen onderschatten hun invloed. Dat is jammer, want je kunt zelf veel doen voor het klimaat. Zoals bijvoorbeeld:  

  • Je kunt onze petitie ondertekenen en delen met zoveel mogelijk mensen. Bedankt voor je hulp!  
  • Je kunt ons volgen op instagram, facebook, twitter, youtube of linkedin
    Like en deel af en toe onze berichten. Zijn we blij mee!  
  • Je kunt bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen stemmen op een groene partij. Bij de Klimaatcoalitie werken wij aan een Klimaatkieswijzer. Deze kan je helpen om je keuze te bepalen. De kieswijzer is vanaf 21 februari te raadplegen. Houd onze website en social media in de gaten!  
  • Je kunt je aansluiten bij een groene organisatie, zoals de Klimaatcoalitie, Extinction Rebellion, Fridays for Future, Milieudefensie of een andere groene groepering. Je uitspreken helpt, net als samen actie voeren, flyers uitdelen etcetera. Sluit je aan bij een club waarbij jij je thuis voelt en laat je horen!
  • Je kunt jezelf informeren. Lees ons Klimaatplan om een inzicht te krijgen in wat er allemaal mogelijk is. Ook sites als urgenda.nl en mobilisation.nl  geven goede informatie.
  • Je kunt je eigen lifestyle aanpassen en zo je klimaat-impact verkleinen.  Dat kan ook heel leuk zijn en positieve energie geven, doordat je telkens een stapje verder komt. Bijvoorbeeld: anders omgaan met energie en water, meer tweedehands spullen kopen, een avontuurlijke reis dichtbij maken in plaats van een strandvakantie met het vliegtuig. Kijk voor tips bijvoorbeeld op hetkanwel.nlmilieucentraal.nl, zaailingen.com.  
  • Je kunt meedoen aan de challenge 52 weken duurzaam. Ga een jaar lang aan de slag met wekelijks een nieuwe, duurzame uitdaging. Word lid van de facebookgroen 52 weken duurzaam om je ervaringen met anderen te delen en te lezen hoe anderen hun weekuitdagingen ervaren. www.52wekenduurzaam.nl 
  • Je kunt praten met anderen over klimaatverandering en vertel anderen waarom dat jou bezig houdt. Spreek hierover met vrienden, familie, kennissen, collega’s etcetera. Het lijkt misschien weinig uit te maken, maar gesprekken hebben op individueel niveau aantoonbaar impact. Wanneer werd jij aan het denken gezet over klimaatverandering? Misschien was dat omdat iemand vertelde over hoe het onderwerp hem of haar bezig hield. Kijk op klimaatgesprekken.nl voor tips hoe je een goed klimaatgesprek voert dat niet meteen uitloopt op een ruzie.